EMMA WILLS

KLASSIEKE GITARIST - HISTORISCHE INSTRUMENTEN - VIHUELA - TEACHING ARTIST - MAKER

Over Emma

Belgische klassieke gitariste Emma Wills (1998°) is een veelbelovend, gepassioneerd en veelzijdig gitarist. Ze concerteert als soliste, ook met orkest, in verschillende duo ensembles, in muziektheaters en nog veel meer. 


In maart 2022, werd Emma gelanceerd door radiozender Klara bij 'De Twintigers', als veelbelovende jonge muzikant, waarin ze te zien is in een reeks interviews (Music Matters, Espresso) en concerten (Studio Toots). Haar volledige solo-concert voor Klara kan u herbekijken op VRTnu via deze link. Sinds juni 2021 is Emma Ambassadrice aan het Museum Vleeshuis van een authentieke Marotel gitaar (Mirecourt, 1820). Emma begon haar samenwerkingen met Museum Vleeshuis in 2017 toen ze gekozen werd als soliste voor verschillende concerten en projecten (Museumnacht, De klank van het Vleeshuis). Samen met pianist Thomas Boodts vormt ze Duo Marotel sinds 2022, een romantisch gitaar-piano duo met uitvoeringen op historische instrumenten uit de collectie van het Museum Vleeshuis, en concerteren ze met hun eerste programma ''Ganymed''. In mei 2022 werd Emma uitgenodigd door het Virago Symphonic Orchestra om het Concerto de Aranjuez (J.Rodrigo) te spelen in AMUZ. Samen met accordeonist Sebastian Enriques, vormt ze Duo Como sinds 2018. De passie en technische kracht in hun spel wordt gebracht met groots plezier en vertaalt zich naar hun eerste concertprogramma, het zomerse en liefdevolle 'Douce Joie'. 


Naast deze projecten is Emma ook actief in het theater met haar muzikale vertelling waarvoor ze grootste onderscheiding kreeg, 'Witte Vlinders', en waar ze een eerste succesvolle zomertour mee gemaakt heeft in 2021 (MoMeNT Cultuurfestival etc). In Witte vlinders werkt Emma samen met acteur Lukas De Wolf. In de zomer van 2021 speelde Emma in 'A.L.I.C.E.', een productie van Muziektheater Transparant met Belgische zangeres An Pierlé, Brice Soniano, Luigi de Angelis en Andrea Argentieri (Big Bang-festival o.l.v. Wouter Van Looy, Handelsbeurs Concertzaal, deBijloke, deSingel). Daarnaast speelde Emma op het Transitfestival (Leuven, 2021) en Club Katarakt (Hamburg) met het KCA gitaar-ensemble o.l.v. Thomas Moore, met hedendaagse composities van Michael Maierhof (DE), Jessie Marino (VS) en speelde ze de Wereldpremière van 'Go-guitars' gecomponeerd door Loïs V. Vierk (VS) voor vijf elektrische-gitaren.


Emma voltooide haar Master studies 'Master in Muziek Podiumkunsten - Klassieke gitaar' in juni 2021 aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen 'Met grote onderscheiding', waar ze onder leiding van Roland Broux, Jan Sanen en Nico Couck werd opgeleid tot een professionele gitariste. Tijdens haar eerste Masterjaar werd Emma toegelaten als studente aan het Koninklijk Conservatorium van Schotland (Verenigd Koninkrijk) onder leiding van professoren Allan Neave, Matthew McAllister en Ian Watt. 


Emma nam reeds deel aan verschillende masterclasses met internationale gitaristen zoals,  Alberto Mesirca (IT), Michel Gillain (flamenco, BE), Laura Young (CAN), Paul Galbraith (UK), Meng Su (CHN), Göran Söllscher (SW), Rafael Aguirre (ES) en Johan Fostier (BE).


Emma speelt een prachtige fichte & ceder klassieke gitaar van luthier  René De Bondt.

en op de historische Romantische Marotel-gitaar uit 1820, gerestaureerd door Toon Lauwers.

ACHIEVEMENTS


Beloftevolle muzikante  'De Twintigers'

Klara radio, VRT
Sinds 2022


Ambassadrice historische Romantische gitaar Museum Vleeshuis

Marotel guitar ca. 1820
Sinds 2021


Master in Music Performing Arts Klassieke gitaar

Magna Cum Laude
Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, België
Sinds 2021


Master in Music Performing Arts Klassieke gitaar

Magna Cum Laude

Koninklijk Conservatorium van Schotland, Verenigd Koninkrijk
Sinds 2019

Klara hecht veel belang aan muzikale kwaliteit en hield dat criterium voor ogen bij het selecteren van de jonge muzikanten. Ze staan aan het begin van hun carrière of hebben zich al met enkele opnames laten opmerken, en onderscheiden zich door hun opvallende persoonlijkheid of maturiteut. Klara gelooft sterk in hun potentieël en biedt hen met De Twintigers een podium aan om hun talent aan het publiek te tonen.


 Klara radio
Vlaamse Radio en Televisie omroep, Brussel

Emma is ontzettend getalenteerd, gepassioneerd, ambitieus en heel gedreven. Ze is dé perfecte Ambassadrice voor de gitaar in het Museum Vleeshuis, een betere vertegenwoordiger kunnen we niet wensen. Hou ze maar goed in de gaten want ze is veelbelovend.
Timothy De Paepe

directeur Museum Vleeshuis, Antwerpen